Wednesday, 7 March 2018

# Lifestyle

Stress bekerja...ketahui hak kita sebagai pekerja


Haa...berita baik untuk semua yang bergelar pekerja termasuk la saya. hehe...at least nasib pekerja terbela especially yang bekerja di sector swasta. As per mention by Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Ismail Abdul Muttalib, kementerian tersebut akan berkeras dengan majikan yang menyebabkan tekanan kepada pekerjanya. Selain daripada itu siasatan akan dijalankan dan boleh dikenakan tindakan undang-undang kerana majikan tidak menghargai pengorbanan seorang pekerja.Isu yang membabitkan keselamatan dan kesihatan pekerja juga perlu dilaporkan kepada kementerian, especially yang melibatkan penamatan perkhidmatan seorang pekerja.

Actually ramai yang tak aware tentang hak-hak pekerja. Kita sebenarnya ada hak untuk melaporkan ke Pejabat Buruh under Kementerian Sumber Manusia. But make sure, setiap aduan mesti ada bukti yang kukuh. Barulah senang nak fight kat mahkamah buruh nanti. That's why sangat penting untuk kita faham at least basic tentang Akta Pekerja 1955 yang kerajaan gubal khas untuk melindungi hak-hak pekerja. Kat sini saya share sikit point penting tentang Akta Pekerja 1955

1) Pekerja yang dilindungi di bawah Akta Pekerja 1955.
Semua jenis pekerjaan, full time, part time ataupun pekerja kontrak. Tak kira la gaji kecil atau besar. Semua dilindungi di bawah Akta Pekerja.

2) Hak-hak yang terkandung di bawah Akta pekerja.
Actaully banyak antaranya maksima waktu kerja sehari, jumlah cuti, korang punya gaji, potongan gaji, cuti bersalin, dan banyak kali. Setiap satu ada deterangkan secara detail.

3) Maksud “Waktu Kerja Sehari”.
Biasa ada ditreangkan secara detail dalam offer letter yang kita biasa tandatangan sebelum masuk kerja yang dipersetujui antara korang dengan majikan. So make sure baca betul-betul sebelum tandatangan offer letter or apa-apa document required to sign masa nak accept tawaran kerja.. Seperti semua orang tahu waktu bekerja biasa ialah 8 jam sehari tidak termasuk rehat iaitu 1 jam. Dan rehat itu wajib! diperuntukkan untuk setiap pekerja. Kesimpulanya tempoh maksima dalam seminggu adalah kurang dari 48 jam.

4) Kerja lebih masa.
Certain company memang require pekerja untuk kerja lebih masa. Kerja lebih masa ni maksudnya waktu kerja melebihi dari yang ditetapkan dalam satu hari (OVER TIME). Dibawah Akta ini jugak ada akta lain-lain yakni  kadar bayaran kerja lebih masa dan tempoh had kerja lebih masa dalam sebulan ialah tidak boleh lebih 104 jam dalam sebulan. Cara bayar lebih masa pula adalah 1 1/2 sejam dari gaji korang sehari (1 jam) pada hari biasa, hari rehat dan cuti am.

5) Tempoh waktu gaji.
Biasanya tempoh yang telah ditetapkan oleh Akta Pekerja adalah sebulan untuk tempoh gaji. Kalau dalam kontrak tiada means still akan follow 1 bulan seperti yang telah ditetapkan. Tempoh pembayaran pula tidak boleh lewat selepas 7 hari dari tempoh gaji sebulan. Jika majikan korang nak bayar lewat dari 7 hari tu must come out with approval from Ketua Pengarah Jabatan Buruh Semenanjung Malaysia.haa...bukan boleh suka suki je ye nak pilih tarikh yang majikan suka.

6) Pekerjaan yang dilarang untuk wanita.
Point ni berkaitan dengan pekerjaan yang sesuai dengan wanita sebab ada certain kerja actually hanya sesuai utnutk pekerja lelaki sahaja. Contohnya kerja berkaitan bawah tanah seperti cari gali, pembinaan atau sebagainya. Pekerja wanita wajib tahu hak mereka berkenaan jenis pekerjaan. Selain itu waktu bekerja dari 10 malam hingga 5 pagi di atas sektor perusahaan dan pertanian. Melainkan mendapat pengecualian daripada Ketua Pengarah Buruh.

7) Majikan langgar kontrak.
Tindakan akan dikenakan keatsa majikan jika tak follow kontrak seperti yang dipersetujui. Contohnya gaji lambat terima means lebih tempoh 7 hari selepas tamat waktu sebulan. Jadi pekerja ada hak untuk membuat tuntutan dan aduan. Ada pemotongan gaji yang tidak sepatutnya, tidak dibayar untuk lebih masa dan sebagainya.

8) Pekerja melanggar kontrak.
Jika pekerja tak follow kontrak pun boleh dekenakan tindakan. Contohnya jika tidak hadir selama dua hari berturut tanpa kenyataan dan kebenaran tanpa majikan perkerja dianggap telah melanggar kontrak. Unless ada concrete reason. The best kalau ada urgent thing dan tak dapat hadir bekerja immediately inform majikan. Jangan meroyan plak kalau tetiba majikan ambil tindakan. Awak yang salah sebab tak inform awal-awal masalah awak sampai tak boleh report to work.

9) Jika majikan melakukan pembuangan kerja. Siapa yang dibuang dulu.
Jika tempoh korang bekerja tu, syarikat ada krisis ke, ekonomi atau pemotongan jumpah pekerja berlaku. Pekerja yang harus dibuang dulu ialah pekerja asing. Selepas itu barulah pekerja tempatan. Memang ada majikan yang berat sebelah antara pekerja tempatan dan asing. By right layanan haruslah sama rata oleh majikan!

So tu la serba sedikit sharing tentang Akta Pekerja 1955. Kita mesti tahu hak kita sebagai pekerja supaya tak terus dibuli oleh majikan.

1 comment:

  1. Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

hai.. tQ sudi singgah di sini.. hope sudi komen sekali yea.. mekacehh.. =)

Follow Us @soratemplates