Thursday, 1 March 2018

# Motivasi

Power of words

      Betul la orang selalu cakap kata-kata adalah doa. sebab tu kita kena sentiasa kena jaga bahasa kita. Especially untuk parent. Jangan sesekali guna perkataan negative terhadap anak-anak.
contohnya kamu ni degil, lembab, nakal, bodoh etc. Actually benda ni akan create negative vibes to the child. Kesian kat anak-anak kita. Peringatan untuk diri saya sendiri jugak. Sebab kadang2 hampir tergelincir jugak sebut perkataan yang tak baik. Semoga Allah senstisa beri petunjuk untuk kita semua berubah.
      Saya teringat tentang kata-kata daripada Dr.Fadzilah Kamsah tentang kajian berkenaan air oleh Prof Masaro Imoto. Basically kajian dibuat ke atas dua sample air yang mana salah satu dah dibaca kan doa. Molekul air yang dibacakan dengan doa, Subhanallah...sangat cantik compare to air biasa. So kat sini kita dah boleh lihat the power of words...


      Seperti yang kita tahu, dalam badan manusia, 75% to 85% adalah air. So bayangkan kalau kita gunakan perkataan yang tak baik terhadap orang lain atau anak-anak kita, secara tak langsung will give dirent impact to molekul-molekul air dalam badan badan seseorang tu. Akibatnya orang or kanak-kanak ni akan jadi sedih, badan lemah, sakit, otak lemah dan sahsiah jadi negative.
      Jadi seharusnya kita cuba gunakan perkataan yang baik-baik, yang positive bila bercakap dengan orang lain terutamanya terhadap kanak-kanak, anak-anak kita. Sebab apa, sebab kata-kata adalah doa. Moga kita semua sentiasa terus positive to attract more positive vibes to our life.

No comments:

Post a Comment

hai.. tQ sudi singgah di sini.. hope sudi komen sekali yea.. mekacehh.. =)

Follow Us @soratemplates